Konijnen

Wij geloven sterk in het welzijn van konijnen en daarom moedigen we aan om konijnen altijd in koppels of groepen te houden. Maar voor het aankomt op het houden van konijnen is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de juiste huisvesting voor konijnen, zie hiervoor onze andere pagina Eisen Huisvesting.


Als je konijnen hebt of konijnen wil gaan houden zijn een aantal dingen belangrijk, zoals de samenstelling en de voeding. Over de samenstelling zeggen wij duidelijk dat een koppel het meest geschikt is om te houden. Nooit 2 voedsters of 2 rammen bij elkaar, 90% van de tijd zorgt dit op een bepaald moment voor vechtende konijnen waarbij kleerscheuren of zelfs de dood het gevolg kunnen zijn. Het evenwicht moet altijd een koppel van een ram en voedster zijn (de ram moet wel gecastreerd zijn uiteraard!). Wil je een grotere groep konijnen? Bijvoorbeeld een trio, dan is de verhouding 1 ram met 2 voedsters. Hoe groot je groep mag worden of zijn is altijd aan jezelf, maar de maatstaaf is 1 ram per 3 voedsters. Als voorbeeld: Wil je 5 konijnen? Dan hanteren wij 4 voedsters en 1 ram. Wil je 8 konijnen? Dan hanteren wij 2 rammen en 6 voedsters.


Omdat koppelen lastiger is dan het lijkt, doen wij altijd zelf de koppeling van de konijnen. Konijnen kunnen bij ons niet opgehaald worden om zelf thuis te koppelen of bij een externe partij. Wij vinden het belangrijk dat er op een correcte manier gekoppeld wordt en er keuzes zijn om mee te koppelen bij een niet goede match. Ook de veiligheid van onze eigen konijnen moet door ons gewaarborgd kunnen worden en dit kan alleen door de koppelingen zelf bij ons op locatie uit te voeren onder begeleiding van onze konijnengedragsdeskundige, die bij ons al koppelingen doet, zodat deze liefdevolle dieren altijd het juiste gezelschap hebben! Onderstaand vind je een link naar onze rammen, voedsters en koppels! Klik op de foto en je krijgt al onze dieren te zien met een uitgebreide karakteromschrijving. 

De huisvesting is helemaal op orde? Je hebt interesse in een van onze koppels of een koppelvakantie/speeddate bij ons? Super leuk! Stel je hebt je geliefde koppeltje geadopteerd of je konijn laten koppelen dan gaan ze weer mee naar huis. Wat dan belangrijk is, is de voeding van je konijnen! 


Wat konijnen nu echt nodig hebben aan voeding is mogelijk heel anders dan je verwacht. Hun dieet hoort namelijk te bestaan uit 5% brokjes, 5% groente en 90% hooi! Wij hanteren hierom de 25 gram voer per kg lichaamsgewicht per dag. Weegt je ene konijn 1.4 kg en je andere konijn 1.6 kg? Dan krijgen ze samen 75 gram brokjes per dag, onbeperkt hooi (altijd heel belangrijk voor ieder konijn!) en 2 stengels bleekselderij in de ochtend en een handje andijvie in de avond. Wil je weten welke groentes je konijntjes wel of niet mogen? Kijk dan even op onze goede groentes lijst! Daarnaast is fruit op zijn tijd altijd lekker, omdat dit meestal een lekkernij is met veel suikers adviseren wij fruit met mate te geven aan je geliefde konijntjes. Wij geven bijvoorbeeld 1 aardbei per konijn of 1/8 deel van een appel. Onze fruitlijst verteld je precies welke soorten je wel en niet kunt geven!